Warning: Call-time pass-by-reference has been deprecated in /home/energiel/public_html/plugins/content/yos_amchart.php on line 15
Motoare magnetice - prezentare generala PDF Imprimare Email

Articol realizat in colaborare cu Marian

Nota de inceput:
Prezentul articol nu se doreste a avea un caracter stiintific! Mentiunea se impune datorita tendintei observate de a „ataca" cu usurinta si superficialitate unele subiecte ale unor articole. In cele ce urmeaza voi incerca sa prezint o serie de fapte si sa ofer cateva explicatii in limita logicii, mai putin in limita fizicii - domeniu in care mai nou descoperim pe zi ce trece tot mai multi specialisti sau specializati. Prin urmare, acei care poate ar fi cautat un articol stiintific nu il vor gasi in cele ce urmeaza, prin urmare se accepta comentariile de rigoare...

Teoretic, primele variante de motor actionat de magneti se pare ca ii apartin lui Nikola Tesla. Nikola Tesla a avut darul de a intui o serie de fenomene, cea mai mare parte a acestora din lumea fizicii, fenomene pe care a incercat sa le inteleaga, sa le transpuna intr-o forma logica comuna muritorilor de rand din jurul sau, servindu-le mai apoi in forma pe care o putem denumi stiinta - parte din ea - unii spun ca o parte insemnata. Din pacate, ca si in alte cazuri, mare parte dintre fenomenele intuite de acest om nu au prea fost intelese de cei din jurul sau, nici la vremea lor dar nici in zilele noastre, dovada concreta a faptului ca, conform marii revelatii a lui Darwin (un alt mare om intr-un alt mare domeniu) omenirea nu a mai evoluat in ultimele cateva mii de ani - poate numai latura noastra violenta si meschina sau grija de a observa maimutele ca nu cumva sa isi revina evolutiv si sa ne intreaca.

Parte insemnata din activitatea sa, Tesla a studiat fenomenele magnetice, electromagnetice si pe cele electrice fiind unul dintre primii care nu numai ca s-a jucat cu niste magneti dar care i-a si pus la treaba. Ca urmare a curiozitatii nebunesti a obtinut o serie de rezultate merituoase si rasunatoare - s-a auzit de curentul alternativ in toata lumea - dar au rezultat si o serie de teorii si ipoteze mai discrete. Una dintre ipotezele si aplicatiile sale din categoria celor discrete a fost legata de realizarea unor aplicatii simple a caror functionare se bazeaza pe interactiunea unor magneti permanenti. Interesele vremii, materialele disponibile anilor 1880-1890 au determinat ca atentia sa sa fie abatuta de la aceste fenomene catre lucruri mai practice - intre timp tocmai inventa si punea in aplicare diverse alte maruntisuri sau se mai certa public cu amicul sau Edison.

Tesla insa a avut mai multe idei legate de fenomenele magnetice. Una dintre ipotezele sale legate de anumite fenomene geomagnetice a putut fi demonstrata practic abia prin anii '70. Cum - conform teoriilor Hollywood-iene - cercetatorii sunt ceva mai nebuni - in particular, cu atat mai mult in cazul lui Tesla - cea mai mare parte a tuturor ideilor emise de acesta pot fi cu usurinta suspectate a fi valabile, este foarte probabil ca si ipotezele sale si experimentele realizate este posibil sa fie cat se poate de reale, dar probabil insuficient intelese. Asa cum curentul electric alternativ a ramas „pe piata" atatia ani, de ce nu am putea macar cateva minute sa ne gandim la aceasta realizare, ca posibila realitate.

Incepem cu o usoara incalzire, mai precis cu cateva notiuni simple legate de corpurile ce au insusirea de a atrage corpuri metalice fieroase, denumite generic magneti permanenti. In continutul de fata este inutil sa definim sau sa caracterizam magnetii permanenti - exista lucrari stiintifice importante ce au acest subiect, exista website-uri inchinate acestor corpuri bizare.

In mod normal - si lucru stiut de toata lumea - atunci cand apropiem doi magneti permanenti unul de altul, cu acelasi pol, acestia se resping.

                                                                                  untitled1 

In continuare insa, daca unul dintre cei doi magneti se va afla intr-un anumit unghi fata de planul celuilalt magnet permanent, fortele de respingere vor avea o actiune mai complexa - imping magnetii in lateral dar si incearca sa ii roteasca unul fata de celalalt, in tendinta de a alinia cei doi magneti dupa fortele de atractie - rotatia incearca sa aduca fata in fata doi poli opusi.

                                                                untitled2

In aceste conditii, vom fixa magnetul de jos si vom considera magnetul de sus ca fiind mobil - sa se poata misca liber fata de magnetul fix - pentru inceput consideram magnetul mobil ca avand un grad de libertate totala.

                  untitled3

In mod normal, daca apropiem magnetul considerat mobil de magnetul fix, cu polul opus intr-un plan perfect paralel cu cel al magnetului fix, magnetul mobil este respins in sus. Daca putem asigura magnetului mobil conditii de miscare numai pe verticala - limitarea posibilitatilor de miscare laterala - magnetul mobil va „levita" fata de magnetul fix, fenomenul fiind numit levitatie magnetica. Inaltimea la care magnetul mobil „leviteaza" magnetic fata de magnetul fix este dependenta de puterea magnetilor (marimea rezultantei fortelor de respingere dintre cei doi magneti) dar si de greutatea magnetului mobil. Astfel, daca vom folosi doi magneti de mare putere, vom putea observa ca magnetul mobil reuseste sa sustina o serie de greutati - in conditiile in care si conditionarea lui fata de lipsa miscarilor de lateralitate se pastreaza. Pornind de aici, daca realizam un ansamblu de magneti fixati pe un suport, aranjati pe o linie dreapta si orientati cu acelasi pol catre in sus, in momentul in care venim cu un magnet mobil - conditionat la miscarile proprii laterale, ca si in situatia de mai sus - pe care adaugam o sarcina (rezonabila) observam ca aceasta sarcina este sustinuta de magnetul mobil si o putem deplasa cu usurinta de-a lungul liniei de magneti fixati. Fenomenul de levitatie magnetica in aceasta forma a dus la dezvoltarea MagLev - in fapt a aplicatiilor bazate pe acest fenomen.

Nota:
Aplicatiile MagLev de tip industrial folosesc in prezent ansambluri de magneti si electromagneti sau numai electromagneti, cu diferite configuratii si puteri in functie de utilizarea preconizata. Cea mai frumoasa si interesanta evolutie a transpunerii fenomenului in realitatea practica este intalnita in cazul studiilor legate de realizarea trenurilor pe perna magnetica, mai ales realizarile celor din Germania versus cei din Japonia - cele doua centre au avut acelasi punct de plecare.

Revenim la magnetii nostrii:
Ne-am jucat cu un magnet liber/mobil alaturi de un ansamblu de magneti fixati in linie, si am putut verifica astfel fenomenul de levitatie magnetica de-a lungul ansamblului de magneti fixati. Va readuc aminte faptul ca, magnetul mobil are o pozitie libera fata de ansamblul de magneti fixati si este pozitionat pe un plan paralel cu planul acestui ansamblu, cu poli de acelasi fel, ceea ce produce respingerea in plan vertical a magnetului mobil.

                     untitled4

In cele ce urmeaza, vom fixa magnetul mobil pe un ansamblu propriu, ce ii permite miscarea fata de magnetii fixati. Ansamblul mobil al magnetului liber „leviteaza" fata de magnetii fixati. Daca insa incepem sa inclinam planul magnetului liber fata de magnetii fixati, fortele de respingere - care initial actionau simplu, in plan vertical - devin mai complexe, actionand acum prin compunere atat in plan vertical dar si cu o componenta orizontala. Cele doua forte rezultate prin compunerea fortelor de respingere vor avea doua roluri importante: componenta verticala asigura fenomenul de levitatie magnetica (sustine ansamblul magnetului liber fata de magnetii fixati) in timp ce componenta orizontala propulseaza ansamblul magnetului liber pe directia de manifestare a acestei forte. Am sugerat cele doua forte cu galben (culoare folosita pana acum pentru a sugera forta de miscare) si cu verde forta care asigura levitatia magnetica.

                       untitled5

In conditiile mai sus mentionate, este evident faptul ca ansamblul magnetului liber se va deplasa de-a lungul ansamblului de magneti fixati. Directia de miscare este data de directia de manifestare a rezultantei fortei de miscare - cu culoare galbena. Daca putem considera cele de mai sus logice si lamurite, vom accepta in continuare faptul ca, miscarea ansamblului magnetului liber inceteaza dupa disparitia interactiunii fortelor de opozitie dintre magneti - interactiunea cu magnetii in pozitie fixa, deci, la capatul sirului acestora. Daca si acest lucru il consideram ca fiind inteles, putem spune ca am inteles cum functioneaza un motor magnetic linear.

In realitate insa, in cele de mai sus am explicat numai teoretic, o foarte mica parte din fenomenele de interactiune dintre toti magnetii participanti la experimentul teoretic (si mental) propus. Iata de ce spun ca numai o mica parte:
     - trebuie sa avem in vedere distanta dintre magnetii care interactioneaza,
     - in functie de aceasta distanta, in anumite conditii apar si interactiuni ale zonelor dintre polii magnetici ai magnetului liber si magnetii fixati - sunt foarte multe de spus!!!
     - distanta dintre magnetii fixati - in cadrul sirului de magneti,
     - in functie de acest aspect mai apar o serie de forte magnetice - interactiunea dintre doi magneti fixati, fortele „parazitare" ce apar atunci cand acestea interactioneaza cu forta de respingere a magnetului mobil, dar si posibila interactiune a acestor forte cu zonele dintre cei doi poli ai magnetului mobil, zona tot mai evidenta si in functie de unghiul planului magnetului liber fata de planul magnetilor fixati - iarasi sunt foarte multe de spus!!!
     - unghiul planului magnetului liber fata de planul magnetilor fixati - si aici sunt foarte multe de spus.

Consideram insa ca am facut o prezentare cat de cat pertinenta a unui motor (teoretic) ce actioneaza pe baza interactiunii magnetilor permanenti.

Nota:
Cine este cu adevarat pasionat, poate sa incerce sa reconstituie fenomenul. Cumparati 20-30 de magneti de mobila, o masinuta de jucarie mica mica - de regula sunt recomandate cele numai din plastic - sunt convins ca gasiti ceva „chinezarie" la indemana, la 1-2 lei (oricum, mai mult nu se merita) si o rola de banda dublu adeziva (pun pariu ca daca scriam „scotch" existau si persoane care se gandeau la alternativa bauturii in locul celor de mai sus). Atentie la magnetii de mobila! Cumparati unul singur inainte, il desfaceti din montura de plastic in care se gasesc si ii verificati. De regula exista doua variante: o varianta de magneti de mobila ce contin niste sparturi (mai mult sau mai putin diforme) de magneti - in acest caz trebuie sa cautati in alta parte - si o varianta in care gasiti magneti in forma unor paralelipipezi micuti (aproximativ 5 x 10 x 20 mm). In aceste conditii ar mai fi de verificat un singur lucru - am gasit astfel de magneti magnetizati pe fata lor cea mai mare (polii fiind pe fetele de 10x20 mm), acestia fiind cei utili, dar am gasit si magneti magnetizati pe latimea lor (polii fiind pe fetele de 5x20 mm), acestia fara sa fie prea buni in cazul de fata. Atentionare: dimensiunile prezentate sunt aproximative! Le-am prezentat numai sa va puteti orienta, in cazul in care doriti sa incercati testul propus.
Daca ati reusit sa va completati dotarea cu cerintele de mai sus, realizarea experimentului este relativ simpla. Pentru inceput trebuie sa scoateti micile bucatele de magnet din carcasele de plastic in care le-ati cumparat. Apoi, decupati o banda de carton cu o latime egala cu lungimea aproximativa a pieselor de magnet - aproximativ 20 mm. Lipiti una-doua „linii" de banda dublu adeziva pe acest carton, de preferinta una langa alta, pe aceeasi fata a cartonului, atat cat sa acoperiti cat mai mult din fata cartonului (in functie si de latimea benzii dublu adezive). Lipiti apoi magnetii pe banda dublu adeziva, cu acelasi pol catre carton, la o distanta aproximativ egala cu grosimea unui magnet (maxim 5 mm). Daca ati reusit, inseamna ca ansamblul de magneti fixati este gata.

In continuare, pe masinuta din plastic, lipiti un magnet astfel incat acesta sa se respinga fata de magnetii insiruiti pe banda de carton. Este foarte bine ca magnetul sa fie lipit o suprafata inclinata pe masinuta dvs., astfel incat sa fie intr-un unghi oarecare fata de magnetii fixati. Daca undeva in casa aveti o masuta cu blatul/tablia de sticla sau din lemn (atentie, sa nu aibe cuie sau suruburi) cu o grosime de maxim 1 cm, cel mai distractiv este sa lipiti banda de carton cu magnetii pe spatele acestei masute iar apoi sa pozitionati masinuta pe linia benzii de carton. In mod normal, masinuta se deplaseaza in lungul sirului de magneti pana dupa sfarsitul acestuia - mai mult sau mai putin lin, mai mult sau mai putin rapid...

Exista o serie de circumstante care pot altera totusi micul experiment - in primul rand nu toti magnetii sunt la fel de puternici, in fond sunt realizati din niste reziduri, plus ca au o putere foarte mica, dar mai pot interveni si altele. Nu disperati!!!

Pornind de la aceasta realizare, Tesla a imaginat o noua situatie - a luat sirul de magneti fixati si la infasurat, rezultand sa zicem un cilindru, cu magnetii fixati pe interiorul lui - si cu un diametru satisfacator avand in vedere dimensiunile magnetilor participanti la experiment. In continuare, el a fixat magnetul mobil pe un ansamblul ce permite rotatia in jurul unei axe, astfel incat axa aceasta sa fie comuna cu cea a cilindrului mai sus realizat, permitand ca magnetul mobil sa se roteasca in interior, influentat de magnetii fixati. Rezulta astfel un motor actionat de magneti. Desigur ca nu este deloc simplu!!!

Este normal ca la un moment dat sa se instaleze starea de echilibru. Acest echilibru intre fortele date de interactiunea dintre magneti - fixati si cel mobil - este insa foarte precar. Exista si se poate calcula un unghi optim in care se obtine o forta ce mobilizeaza magnetul mobil, astfel incat acesta sa fie tot timpul impins inainte. De asemenea, se utilizeaza o serie de materiale ce nu permit trecerea campului magnetic pentru a obtura sau dirija campul astfel incat sa se obtina maximum de efect al interactiunii si atenuarea fortelor „parazite" generate de zonele dintre polii magnetici la nivelul fiecarei piese magnetice. Exista o serie de configuratii de pozitionare a magnetilor fixati astfel incat, daca adaugam si inertia, magnetul mobil sa treaca in mod repetat in zonele cu intensitate mare de interactiune - obtinand astfel varfuri ale fortei de miscare. Si exista inca multe multe alte aspecte...

Ceea ce am prezentat in paragraful anterior ar trebui sa va arate faptul ca exista nenumarate variante in care putem gandi aranjamentul magnetilor pentru a putea obtine un motor actionat de interactiunea magnetilor permanenti. Faptul ca magnetul sau magnetii mobili (sa ii zicem rotorul) se pune in miscare se datoreaza energiei campului magnetilor participanti si legii conservarii dar si legii conservarii momentului. In concret, aceste aplicatii se bazeaza pe conservarea energiei dar si pe conservarea momentului, printr-un aspect foarte simplu: magnetul mobil este astfel pozitionat fata de montura de magneti fixati incat momentul de echilibru este tot timpul cu cativa milimetrii inaintea pozitiei in care se afla. Da, exista zone in care momentul de echilibru se atinge, dar acolo intervine conservarea momentului/inertia, care il ajuta sa le depaseasca, tocmai datorita impusului capatat pe perioada in care interactiunea fortelor era maxima.

Calcularea momentului de echilibru se poate face daca se face o descompunere corespunzatoare a fortelor „brute" ce actioneaza intre magnetii participanti. Calcularea impulsului se poate face calculand greutatile, fortele de frecare si raportandu-le la cele de mai sus. De asemenea, este evident faptul ca in momentul in care o astfel de aplicatie este supusa unei sarcini, parametrii mai sus mentionati se schimba si ei. Acesta este un aspect strans legat de faptul ca, exista o serie de demonstratii de aplicatii care „se invart" dar de fapt se invart singure, nefacand nimic altceva decat sa demonstreze existenta fenomenelor mentionate. Le putem deci suspecta ca, odata puse in sarcina, exista riscul (sau certitudinea?) ca ele sa se opreasca. Deci, toate acestea inseamna ca dezechilibrul relativ poate fi „dezechilibrat" de sarcina si poate duce la aparitia echilibrului intre magneti. Echilibrul duce inevitabil la oprirea aplicatiei.

Problema se complica astfel - daca doriti, dupa 10 ani de studiu de principiu si 7 ani de studiu amanuntit, pot sa o complic foarte mult (desi, pot afirma fara sa mint faptul ca simt ca inca nu stiu mare lucru despre toate acestea) - mult, pentru ca, in realitate, pentru a concepe un dispozitiv ca aplicatie practica, inca din proiectare trebuie sa tinem cont si de variatiile de sarcina la care va fi supus un astfel de dispozitiv. Trebuie deci sa ne intoarcem la recalcularea momentului de echilibru, la recalcularea momentului de impuls, etc. Si aceasta este valabila de cate ori presupunem ca vom schimba regimul de sarcina al aplicatiei. Ceea ce se incearca este realizarea unui model matematic de functionare. Sunt insa si enorm de multi factori de care trebuie tinut cont: tipul magnetilor, incarcarea  energetica a lor, materialul din care sunt confectionati magnetii, montura statorului, montura rotorului, materialul utilizat, design, etc etc etc.

Din cauza celor de mai sus, exista aplicatii care sunt suspectate ca nu au o functionare continua - ci se opresc dupa un timp - dupa cum o astfel de aplicatie ar trebui nu demonstrata ci verificata ca functionala in conditii de sarcina - pur si simplu sa actioneze ceva. Pe de alta parte, asa cum putem explica - in mare masura logic dar si fizic functionarea, la fel putem afirma cu tarie un alt aspect: aceste aplicatii nu reprezinta incercari de a realiza faimoase aplicatii de tipul „perpetuum mobile". Aceasta pentru ca aplicatiile de tip motoarelor actionate de magneti functioneaza pe baza energiei existente la nivelul magnetilor - deci, cand aceasta se consuma, aplicatia isi inceteaza activitatea. Mai mult chiar, am afirmat faptul ca, starea de dezechilibru relativ care pune in functiune si intretine miscarea rotorului este rezultatul unui raport foarte fin al unor forte puternice, concentrate pe spatii foarte mici. Alterarea nivelului energetic al magnetilor componenti - datorita epuizarii in timp, datorita consumului rezultat in urma stress-ului in timpul functionarii sau ca urmare a interactiunilor cu mediul - duce la modificarea conditiilor initiale care duc la aparitia si intretinerea fenomenelor, prin urmare si la modificari semnificative in functionare. In aceste (noi) conditii, cel mai semnificativ lucru mie mi se pare faptul ca aplicatia se opreste! Am facut aceasta mentiune pentru ca stiu - din propria experienta - ca o privire fugara, lipsita de atentie sau de experienta, sau o interpretare superficiala a unei prezentari de astfel de dispozitiv sau chiar a unui dispozitiv atrage dupa sine remarci referitoare la „perpetuum mobile". Departe de realitate acest caz!

Ca o privire de ansamblu insa, in ceea ce priveste motoarele actionate de interactiunea magnetilor se poate spune ca fenomenele ce apar exista si se manifesta acolo, inauntrul acestor dispozitive facandu-le sa functioneze - parte dintre ele. Sunt guvernate de legi ale fizicii - aici problema este data insa de cat de bine cunoastem, stapanim, interpretam si punem in practica aceste legi. In fond, nestiinta nu este un pacat, ignoranta ... da.

Pe de alta parte, motoarele actionate de magneti nu reprezinta vreo „piatra filosofala". Nu sunt foarte ieftine - in general materialele costa, iar materialele bune costa mult -, pot fi utilizate un timp limitat - depinde in principal de tipul magnetilor utilizati -, se preteaza in primul rand la regimuri constante de functionare, schimbarile necesitand perioade de timp considerabile (e vorba de secunde), timp necesar pentru restabilirea de fiecare data e echilibrului/dezechilibrului necesar functionarii. Pot oferi insa putere, sunt absolut silentioase, functionarea lor nu este conditionata de mare parte dintre factorii de mediu - poate doar depasirea pragurilor termice tehnologice specifice magnetilor din componenta. Cel mai important aspect este insa dat de faptul ca ofera noi posibilitati in dezvoltarea de aplicatii alternative.

In speranta ca am oferit cateva explicatii simple, pentru cine doreste aprofundarea subiectului exista nenumarate referinte in marea lume a Internetului. In mod normal aici ar fi fost indicate referinte, link-uri, trimiteri si alte „chestii grele". Subiectul este insa unul foarte controversat: unii il lauda, altii il denigreaza iar cei mai multi prefera sa il ignore. Astfel, cine doreste sa se informeze apeleaza oricum la „sfantul" Google ... Principalul insa este ca informatia sa fie sincera si sigura - ceea ce numai cititorul atent va putea sa o discearna.

Marian

Contact: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Comentarii

avatar sev
0
 
 
Ce pacat ca nu vad tot articolul! E o problema la mine, sau nu vede toata lumea?
Duminică 04 Iulie 2010, 20:52
Adauga un raspuns
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
Anuleaza
avatar Admin
+1
 
 
La rezolutia de 1024x768 se vede textul( si pozele) truchiat la 100% si zoom mai mare...se vede bine la zoom mai mic de ex. 75% , 50% insa este scrisul prea mic atunci. Site-ul este realizat in Joomla si e posibil ca la unele rezolutii sa apara probleme. De exemplu la rezolutia 1440x900 la 32 biti nu apar probleme.

Incercati sa vedeti care este rezolutia maxima a ecranului si setati
asa...sper ca astfel se va vedea bine. O alta solutie ar fi ca in Mozzila sa setati doar zoom pe text (la view/ zoom/ zoom text only) setarea si mariti atat cat este posibil pana cand vedeti ca incepe sa trunchieze textul.

Marţi 06 Iulie 2010, 21:06
Adauga un raspuns
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
Anuleaza
avatar sev
0
 
 
in Chrome se alege meniu pagina Curenta si Zoom mai mic. ca sa vezi domne, ce complicat era...
Miercuri 07 Iulie 2010, 17:58
Adauga un raspuns
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
Anuleaza
avatar sinergicus
0
 
 
O alta solutie este, sa copiati articolul cu copy -paste si sa il puneti in word ;acolo va apare neciuntit...eu asa fac
Luni 12 Iulie 2010, 12:20
Adauga un raspuns
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
Anuleaza
avatar ProiectulVenus
0
 
 
Sau să deschideți site-ul cu Google Chrome. E un bug de template Joomla.
Miercuri 04 August 2010, 09:00
Adauga un raspuns
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
Anuleaza
avatar yo8rze
0
 
 
La zoom 95% nu mai sunt probleme.
Vineri 27 August 2010, 10:55
Adauga un raspuns
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
Anuleaza
avatar Tezeyss
0
 
 
ce ziceti daca, tehnologiea care o folositi voi cu unde macnetice poate sa fie folosita fara sa consume energie electrica si sa produca energie electrica si sa revolutioneze industria mecanica 80% este functionala restul de 20 % teste nustiu cum da nu va dati seama aeste posibil asa cva pamantul are un camp macnetic care interactioneaza unul cu celalant N ..S ee cam pe aceiasi baZA putem folosi si noi aceasta tehnologie si nassa viseaza la asa cva osa ajunga pe marte in .......da
Joi 23 Decembrie 2010, 23:47
Adauga un raspuns
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
Anuleaza
avatar Ady
+1
 
 
Referitor la motorul electromagnetic a lui Tesla,totusi nimeni nu are documentatia prin care el a patentat acest motor in 1881 si prin care atesta faptul ca este functionabil ?
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
Anuleaza
avatar je
0
 
 
Dk nu stiati documentatia si schitele lui tesla au fost confiscate de guvernul american dupa moartea acestuia intrucat atunci doar ce aparusera motorul otto,si petrolul si a fost ca si azi o sursa f profitabila de venit.Industria petroliera e cea mai profitabila din lume!!!!
Luni 16 Aprilie 2012, 09:47
Adauga un raspuns
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
Anuleaza
avatar Vasile
0
 
 
www.scuter-electric.com ... Pe acest site promovez vehiculele electrice, motorul electric este viitorul în materie de tracțiune.
Luni 24 Decembrie 2012, 19:43
Adauga un raspuns
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
Anuleaza
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
 
filme online seriale online filme online filme online 2015 filme online filme online 2015 rochii rochii seara costume de baie haine femei